Hvorfor bruge nikotinerstatning som hjælpemiddel?
Interview med Mads Lind, specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen
Med kampagnen ”Få hjælp til dit rygestop” har Sundhedsstyrelsen sat fokus på storrygerne: De, der ryger 15 cigaretter eller mere om dagen. Den mest virkningsfulde hjælp til denne gruppe, er ofte en kombination af rådgivning og nikotinerstatning, men mange er skeptiske overfor nikotinerstatningen, og frygter at skabe en ny afhængighed. Mads Lind, specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen, fortæller her, hvorfor nikotinerstatning er en god hjælp til storrygere i en rygestopproces.
Storrygere har ofte røget længe, har et stort forbrug af tobak og er fysisk afhængige af nikotin, fortæller Mads Lind. Det er særligt denne gruppe af rygere, som kan få gavn af nikotinerstatning i forbindelse med et rygestop, fordi nikotinerstatningsprodukterne kan fjerne abstinenssymptomerne og give overskud til at få nye vaner.
Nikotinerstatningen tager abstinenssymptomerne
Den største udfordring i rygestopprocessen er oftest kroppens fysiske afhængighed af nikotin. Når nikotinindtaget ophører, vil der opstå abstinenssymptomer. De mest hyppige symptomer er utilpashed, hovedpine og rygetrang. Negativt humør er et andet væsentligt abstinenssymptom. Når nikotinniveauet i hjernen falder, kan det desuden være svært, at finde nydelse i det, man normalt finder nydelse i. Det kaldes anhedoni: En manglende evne til at føle tilfredsstillelse. Nikotinerstatningen fjerner disse abstinenssymptomer, så den, der forsøger at stoppe med at ryge, kan få mere overskud til at opbygge nye røgfrie vaner.
”Nikotinerstatningen hjælper storrygeren til at dele sit rygestop op i mindre dele. Frem for at stoppe med nikotin fra det ene øjeblik til det andet, så stopper du gradvist, når du bruger substitution. Fordelen er, at du får flere kræfter til at lave om på de vaner, du har med cigaretterne, og du giver ikke efter for de tegn, der er i omgivelserne på, at du skal ryge,” forklarer Mads Lind
Der bliver ikke skabt en ny afhængighed
Der er en udbredt frygt, blandt rygere, for at skabe en ny afhængighed af nikotinprodukterne, men ifølge Mads Lind opstår der ikke en ny afhængighed.
”Storrygeren er allerede stærkt afhængig af nikotin, så man skal ikke frygte, at der opstår en ny afhængighed. Det man skal frygte, er den gamle afhængighed af nikotin og cigaretter,” forklarer Mads Lind.
Der er flere fordele ved at optage nikotinen gennem nikotinerstatningsprodukterne: Der opstår ikke den samme nydelse, man får mindre nikotin og nikotinen optages langsommere i kroppen. Når nikotinerstatningen optages gennem huden, med plaster eller gennem slimhinderne, bliver nydelsen og nikotinoptaget mindre. Den der ryger, får ikke længere det kick af nikotin, som cigaretter giver. En anden fordel er, at man undgår de ca. 4000 giftstoffer, som cigaretten indeholder.
For mange underdoserer
”Den største grund til, at mange ikke har succes med produkterne er, at alt for mange underdoserer. Det kan skyldes frygten for afhængighed, men det kan også bunde i et økonomisk aspekt. Hele pointen med at bruge produkterne er, at man fjerner abstinenserne og rygetrangen. Hvis man underdoserer, så får man ikke den gevinst, at abstinenserne og rygetrangen forsvinder,” forklarer Mads Lind.
Gode internationale erfaringer
Internationale undersøgelser viser, at rygestopmedicin er meget effektiv, hvis man bruger den efter forskrifterne.
”Alle undersøgelser viser, at nikotinerstatningsprodukterne har en god effekt på den brede befolkning, som samtidig modtager rådgivning. Det er dokumenteret meget solidt. Det samme gælder den lægeordinerede rygestopmedicin Champix og Zyban. Hvis man som borger har mistet tilliden til nikotinerstatningsprodukterne, så kan f.eks. Champix være et alternativ,” fortæller Mads Lind.
Sundhedsstyrelsens kampagne ”Få hjælp til dit rygestop” henvender sig særligt til storrygere. Kampagnen fokuserer på de positive gevinster ved at holde op med at ryge og oplyser om, hvor man kan få hjælp til sit rygestop.