En dampende kop kaffe, stuens bløde stol og noget godt på tv. Det er en rar stund for de fleste. ”Mange patienter hygger sig med at ryge”, fortæller Karen Marie Brøste Wells: ”Ofte har vores patienter røget siden konfirmationsalderen. Dengang tænkte man ikke på rygning”. I dag er ambulatoriets patienter bevidste om, at rygning forværrer deres KOL og astma, siger hun. Hun fortæller, at mange har forsøgt at holde op tidligere i livet. Desværre kan det være ekstra svært at stoppe, hvis ens pårørende ryger. Derfor er syv-otte forsøg med rygestop ikke ualmindeligt, før patienten er klar til at holde op.
Karen Marie Brøste Wells anslår, at omkring 30 % af ambulatoriets patienter lykkes med permanent rygestop. De mest motiverede patienter er typisk mennesker, der i forvejen er vant til at træffe aktive valg. Fx at gå tur med hunden. For dem, der stopper, er gevinsten en hurtig og mærkbar bedring: Morgenhosten forsvinder, patienterne har mindre slim i luftvejene, og deres lungefunktionstal holder op med at falde. Desuden virker KOL- og astmamedicinen bedre.
Astmapatienter kan være lidt mere motiverede til at holde op med at ryge. Karen Marie siger: ”De er nemmere at overbevise, da de ikke har fået KOL endnu”. Hvis patienten ryger og har astma, vil det i sidste ende føre til en kronisk lungesygdom.
Skønt løftede pegefingre generelt ikke hjælper, er der situationer, hvor Karen Marie er meget direkte: ”Hvis du ikke stopper, så mødes vi over iltslangen senere”.
Rygestopsamtalen på ambulatoriet handler altid om individuel rådgivning, og samtalerne tager udgangspunkt i den enkelte patient. Karen Marie understreger, at det kræver, at hun forstår, hvem det enkelte menneske er.
Ambulatoriets lungeteam taler om motion og rygestop med alle patienter. Hver gang. Karen Marie og hendes kollegaer henviser patienten til egen læge eller Horsens Kommunes gratis rygestoptilbud, fx Horsens Sund By.
Samtalerne om rygestatus skal først og fremmest være en hjælp og støtte til patienten. Men Karen Marie og hendes kollegaer kan være nødt til at sende ambulatoriets patienter tilbage til behandling hos egen læge. Hun forklarer: ”Hvis patienterne fortsat ryger efter gentagne konsultationer og rådgivningssamtaler, har vi ikke lov til at bruge flere ressourcer på dem. Det er de hårde kendsgerninger”.
Man holder op med at ryge for sin egen skyld. Karen Marie er dog stolt, når hun oplever, at hendes rådgivning gør en forskel. Nogle patienter stopper allerede efter første konsultation. For som de siger, det havde de jo lovet hende. De fortæller også, at selv om det kan være svært at finde ud af, hvor man skal gøre af sine hænder, så er trapperne blevet nemmere at klare.
Karen Marie Brøste Wells arbejder som lungesygeplejerske på Horsens Hospital, lungemedicinsk ambulatorium. Hun er desuden tilknyttet et udgående team som iltsygeplejerske. Holdet varetager akutbesøg hos iltpatienter.
Horsens Sund By tilbyder gratis hjælp til rygestop i Horsens Kommune. Horsens Sund Bys hjemmeside henviser desuden til Stopliniens landsdækkende og gratis telefonrådgivning om rygestop.
Lungemedicinsk ambulatorium på Horsens Hospital behandler KOL- og astmapatienter.
• 90-95% af KOL-patienterne ryger eller har røget.
• Patienterne er 55-60 år og ældre. Nogle patienter udvikler dog astma allerede i starten af fyrrerne.
• Hovedparten af patienterne er faglærte eller ufaglærte arbejdere.
• Iltpatienterne er den dårligste patientgruppe og ofte de ældste. Op til 90 år.
• Astma og KOL er længe undervejs og udvikler sig gradvist. Nedsat lungefunktion ligger på ca. 40-50%, før de fleste mærker tegn. Ofte ved at føle sig forpustet.
Kilde: Karen Marie Brøste Wells (2015)
FAKTA
Patienter med lungesygdomme har mulighed for at søge støtte og vejledning i Danmarks Lungeforening. Lungeforeningen er en 110 år gammel patientforening, der arbejder for at bedre forholdene for mennesker med lungesygdomme.
• Omkring 700.000 danskere lider af en lungesygdom. Ca. 400.000 af dem har KOL.
• Astma og KOL er de hyppigste lungesygdomme i Danmark.
• Hver dag dør 16 danskere af KOL.
• Antallet af voksne med astma er tredoblet i de seneste 30 år.
• Hver femte dansker over 35 år, der ryger, har en lungesygdom.
Kilde: Danmarks Lungeforening (2015)