Interview med jordemoder Marianne Hove Pedersen
I konsultationen på Odense Universitets Hospital arbejder jordemoder Marianne Hove Pedersen med gravide, der er særligt sårbare, og de har ofte et ambivalent forhold til cigaretterne. Hos Marianne bliver den gravide anerkendende guidet i den rigtige retning, så hun kan blive røgfri eller nedsætte tobaksforbruget.
Den gravide, der kommer til konsultation hos jordemoder Marianne Hove Pedersen, kan trygt fortælle hvor mange cigaretter, hun har røget, uden at behøve at føle sig som et dårligt menneske. Når Marianne møder den gravide første gang, kortlægger hun den gravides tobaksforbrug og hvilke overvejelser, den gravide har gjort sig i forhold til at reducere forbruget eller helt stoppe. Marianne er meget bevidst om at være anerkendende overfor den gravide og støtter hende i at vælge en sundere livsstil.
Når den gravide bliver bevidst om, hvordan hun benytter cigaretterne, bliver hun ofte motiveret til at reducere forbruget. Hun får konkrete redskaber til at holde fokus på reduktion og til at forblive motiveret. Det kan for eksempel være tiltag, der kan erstatte cigaretterne: At drikke vand med sugerør, spise gulerødder eller saltstænger og have noget ‘at pille ved’ til fingrene.
De gravide er oftest meget ærlige omkring, hvor meget de ryger, men de holder tit deres forbrug skjult for deres omgivelser.
”Jeg vil ikke sige, at det altid er tilfældet, men det er rigtig, rigtig hyppigt, at der er underrapporteret i forhold til egen læge om, hvor meget den gravide ryger”, fortæller Marianne.
En store gruppe gravide ryger 15-20 cigaretter om dagen, nogle har allerede reduceret deres forbrug væsentligt til 3-5 om dagen, inden de kommer til den første jordemoderkonsultation, men fælles for dem er, at de kan have meget svært ved at undvære deres cigaretter.
Mange kvinder fortæller, at de slapper af, når de ryger, men forskningsresultater har vist, at rygning er en psykisk belastning. De, der ryger, er mere stressede imellem cigaretterne end de, der ikke ryger. Rygningen bliver derfor en ekstra stressfaktor for den gravide, og det kan de fleste af Mariannes gravide godt nikke genkendende til.
Det kan være forbundet med megen skam og skyldfølelse at ryge, når man er gravid. De fleste kender til de negative konsekvenser for det ufødte barn og dem selv, men har alligevel svært ved at stoppe.
”Mange gravide ryger ikke offentligt og nogle holder det endda hemmeligt, at de ryger”, fortæller Marianne. For at bevidstgøre den gravide om denne problematik taler Marianne om den skyldfølelse, som rygningen kan forårsage og støtter den gravide i at få hjælp.
Hun opfordrer den gravide til at sende en sms med GRAVID til Stoplinien eller til at indsende kuponen fra Stopliniens folder. Da Marianne arbejder med særligt sårbare gravide, skriver hun ofte en note på kuponen om en bestemt diagnose eller lignende. Derefter tager Stopliniens professionelle rådgivere kontakt til den gravide, og hun kan begynde rygestopprocessen.
Marianne pointerer over for kommende forældre, at partnerens rygning har betydning både for det kommende barn og for faderens helbred. Passiv rygning er ikke hensigtsmæssig for det ufødte eller nyfødte barn. Det er Mariannes erfaring, at mange mænd er meget målbevidste, når de beslutter sig for at blive røgfri. De tager en beslutning, og så stopper de. Nogle mænd fortsætter med at ryge på trods af, at deres partner venter barn, men de ryger udenfor, og det er allerede et stort skridt, selvom Marianne anbefaler et totalt rygestop.
Marianne Hove Pedersen arbejder som jordemoder på Odense Universitets Hospital, hvor hun primært afholder konsultation for gravide, der tilhører Familieambulatoriets målgruppe.